Gedachte voor zondag 12 februari 2023: Jezelf verloochenen en Gods Wil doen terwijl men Jezus wil volgen

Lezingen van de dag: Exodus 22, Psalmen 75-76 en het evangelie Markus 8

Markus 8

Tijdens zijn openbaar leven speelde Jezus het klaar hele mensenscharen achter zich te krijgen. Velen van hen kwamen om zijn wonderwerken te zien maar ook om hem te horen vertellen, want daarin leek hij wel een meester.

De lezing van vandaag vertelt ons dat die toehoorders wel eens vergaten eten en drinken mee te nemen, zodat ze boven op een berg daar dan uitgehongerd en met veel dorst naar Jezus opkeken. Jezus verzocht zijn leerlingen  medelijden met al die mensen te hebben. Wij horen hier zelfs dat zij daar al drie dagen bij hem waren en niets meer te eten hadden. (Mr 8:2)

In de lezing van vandaag horen wij ho Jezus de menigte van voedsel voorzag hij hen naar huis stuurde. (Mr 8:3-9)

De tekst van vandaag laat ons ook weten hoe Jezus van de ene naar de ander plek ging en zo de boot nam naar het gebied van Dalmanoeta en weer vertrok naar de overkant om naar Betsaïda te stappen, waar hij een blinde bij de hand oplegde en liet zien. Jezus vertrok daarna met zijn leerlingen naar de dorpen van de streek Cesarea Filippi en vroeg onderweg aan zijn leerlingen:

“Wie ben Ik volgens de mensen?” (Mr 8:27)

Hierop lieten de apostelen weten hoe er over hun leermeester werd gesproken en velen zich afvroegen wie hij eigenlijk wel mocht zijn. Daarom antwoordden ze Jezus ook:

“Sommige mensen zeggen dat U Johannes de Doper bent. Anderen dat U de profeet Elia bent. Weer andere mensen zeggen dat U één van de profeten bent.” (Mr 8:28)

Duidelijk was men er nog niet uitgekomen wie die Nazireeër wel mocht zijn. Ook hadden zijn trouwe volgelingen dat onderwerp al eens aangekaart en mocht er onder hen ook nog onzekerheid bestaan hebben. Maar toen Jezus hen vroeg:

“En jullie? Wie ben Ik volgens jullie?” (Mr 8:29)

daarop antwoordde Petrus hem:

“U bent de Messias.”

Mattheüs geeft aan dat Simon Petrus antwoordde en zei

“… Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God.” (Mt 16:16 VoorhNT4)

Johannes tekent zelfs op dat Petrus zich afvroeg

“68 … Heer, tot wie zullen wij heengaan? Gij hebt woorden van eeuwig leven. 69 En wij hebben geloofd en erkend dat gij zijt de Heilige van God.” (Joh 6:68-69 VoorhNT4)

In ieder geval waren de apostelen bewust geworden van de speciale positie die hun leermeester innam. Vreemd genoeg verbood Jezus hun streng om dit tegen andere mensen te zeggen. Jezus begon hen daar dan uit te leggen dat de Mensenzoon veel zou moeten lijden. Dat hij niet geloofd zou worden door de leiders van het volk, de leiders van de priesters en de wetgeleerden. Ook vandaag kunnen wij nog vaststellen dat heel wat mensen niet wil geloven dat Jezus een mensenkind was die gezonden was door God en als profeet Jehovah God verder kenbaar maakte.

Vreemd genoeg zijn er vandaag nog altijd mensen die beweren dat Jezus God zou zijn. Die mensen vergeten dan wel dat God een eeuwige onveranderlijke Geest is die geen enkel men kan zien. Jezus daarentegen was door velen gezien en had wel vlees en bloed en kon sterven, terwijl God dat niet kan. Verder gaf Jezus na zijn verrijzenis ook te kennen dat hij geen geest was zoals zijn Vader in de hemel geest is en geen vlees en beenderen heeft (Lu 24:39; Joh 4:24).

“Ziet mijn handen en mijn voeten, dat ik het zelf ben; betast mij en ziet, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals gij ziet, dat ik heb.” (Lu 24:39 VoorhNT4)

“God is een geest, en wie Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid.” (Joh 4:24 VoorhNT4)

God kan ook niet sterven, maar Jezus die spoedig zijn dood tegemoet moest zien, vertelde hen, die hem als hun verlosser of Kristos aanschouwden, dat zij moesten weten dat hij zelfs zou worden gedood, maar ook dat hij op de derde dag uit de dood zou opstaan. (Mr 8:31)

“En hij begon hun te leren dat de Zoon des mensen veel moest lijden en verworpen worden door de oudsten en de overpriesters en de schriftgeleerden, en gedood worden en na drie dagen opstaan.” (Mr 8:31 VoorhNT4)

Jezus vertelde hun dat allemaal, zonder iets voor hen te verbergen. Aan Petrus die hij apart genomen had, maakte hij duidelijk dat die eerder wenste te doen wat de mensen wilden, terwijl het er op aan komt Gods Wil te doen. Zo weten wij ook dat Jezus altijd getracht heeft om de Wil van God te doen. Zelfs in de hoogste nood riep Jezus:

“Vader, mocht het uw wil zijn deze drinkbeker van mij weg te nemen, doch niet mijn wil, maar de uwe geschiede.” (Lu 22:42 VoorhNT4)

Tijdens een van zijn vele predikingstochten riep Jezus de grote groep mensen en zijn leerlingen bij zich. Hij zei tegen hen:

“Als je bij mij wil horen, moet je stoppen met voor jezelf te leven. Je moet het kruis opnemen en Mij volgen.”

Jezus ging zelfs zo ver de mensen te waarschuwen dat zij als zij hun leven voor zichzelf wilden behouden, daardoor hun leven zouden verliezen.

“34 En nadat hij de schare met zijn discipelen tot zich geroepen had, zei hij tot hen: Als iemand achter mij wil komen, die verloochene zichzelf en neme zijn kruis op en volge mij. 35 Want een ieder die zijn leven 1 zal willen behouden, zal het verliezen, 2 maar een ieder die zijn eigen leven zal verliezen’ ter wille van mij en terwille van het evangelie, zal het behouden.” (Mr 8:34-35 VoorhNT4)

“En hij zei tot allen: Als iemand achter mij wil komen, die verloochene zichzelf en neme dagelijks zijn kruis op en volge mij.” (Lu 9:23 VoorhNT4)

“En Jezus, hem aanziende, had hem lief en zei tot hem: Eén ding ontbreekt u; ga heen, verkoop alles wat gij hebt en geef het aan de armen, en gij zult een schat hebben in de hemel, en kom, neem het kruis op en volg mij.” (Mr 10:21 VoorhNT4)

Dat kruis dat moest opgenomen worden was de martelpaal die ook Jezus zou toekomen. Hij ging de mensen voor zodat zij ook zijn voorbeeld konden volgen.

“en wie zijn kruis niet opneemt en mij navolgt, is mij niet waardig.” (Mt 10:38 VoorhNT4)

“En wie zijn kruis niet draagt en mij navolgt, die kan mijn discipel niet zijn.” (Lu 14:27 VoorhNT4)

De apostelen beseften maar al te goed wat hen te doen stond en wat zij ook van anderen mochten verwachten, die zich bij hen wensten aan te sluiten. Paulus schreef

“Doch van mij zij het verre te roemen dan alleen in het kruis van onze Heer Jezus Christus, door wie 2 voor mij de wereld gekruisigd is, en ik voor de wereld.” (Ga 6:14 VoorhNT4)

“Ik ben met Christus gekruisigd en ik leef niet meer, 1 maar Christus leeft in mij; en wat nu mijn leven in het vlees betreft, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zichzelf voor mij heeft overgegeven.” (Ga 2:20 VoorhNT4)

“Maar zij die van Christus zijn, hebben het vlees gekruisigd met de hartstochten en begeerten.” (Ga 5:24 VoorhNT4)

Wij moeten de kracht van Jezus zijn opstanding kennen en daarbij gemeenschap aan zijn lijden verkrijgen, eigenlijk blij wordend dat Jezus zich voor ons heeft willen overgeven en zich aan zijn hemelse Vader heeft aangeboden als een losprijs, een zoenoffer voor onze tekortkomingen en zonden.

“Thans 6 verblijd ik mij in het lijden voor u en vul in mijn vlees aan wat nog ontbreekt aan de verdrukkingen van Christus voor zijn lichaam, dat is de gemeente.” (Col 1:24 VoorhNT4)

Maar ons bewust zijnde van Jezus’ offer moeten wij dan ook afstand nemen van onze vroegere gewoonten.

“Doodt dan uw leden die op de aarde zijn: hoererij, onreinheid, hartstocht, boze begeerten en de hebzucht, die afgodendienst is,” (Col 3:5 VoorhNT4)

Jezus laat diegenen die hem willen volgen namelijk weten dat als we bereid zijn ons leven op te geven voor hem en voor het goede nieuws, dat wij aldus ons leven zullen redden. (Mr 8:35)

Het ongedaan maken van uw vroegere gebruiken en u zelf terzijde plaatsen zullen tekenen van bereidheid moeten zijn om Christus Jezus te volgen. Dat zal meer dan eens vereisen dat men zichzelf bedenkt van wat te doen en tegen zichzelf ook durft te zeggen “neen”.
Het ‘nee’ tegen zichzelf zeggen zal als wij Jezus leerstellingen voorop stellen en aangeven dat wij deze willen blijven volgen zal naar Jezus en zijn hemelse vader een teken zijn hoe ook wij Gods Wil willen volgen en er aan voldoen.

Zoals Jezus zijn eigen ego verwierp moeten wij ook bereid zijn ons eigen ego te verwerpen. Een ego dat anderzijds het recht claimt om de eigen weg te gaan. Wij als medemens van Jezus Christus kunnen zien hoe hij daar wonderwel in geslaagd is om de wil van zijn God te volgen. Zijn voorbeeld volgend  moeten wij dat ook proberen te doen. Ook wij moeten zoals Jezus aan zijn hemelse Vader durven komen te zeggen;

 ‘Niet wat ik wil, maar wat u wilt’;

Wij in de westerse wereld leven in een samenleving die ons leert dat we onze eigen bestemming beheersen en dat wij gerust zo maar onze eigen wil moeten kunnen uitoefenen. Het wordt ons aagngeleerd dat vrijheid is, zo maar alles te kunnen doen wat wij willen. Hierbij vergeet men dat vrijdheid eigenlijk de vrijheid van de ander respecteren is. Vrij zijn houdt ook in anderen vrij te laten, maar dat kan dan weer beperkingen inhouden. God laat ons zo ook vrij om eigen keuzes te maken. Maar wij moeten beseffen dat onze keuzes bepalend zullen zijn voor het verder verloop van ons leven. Wi hebben de vrije keuze om voor God te kiezen en onder het leiderschap van Christus Jezus te komen. De beslissing ligt in onze eigen handen. Wijzelf hebben onze eigen verantwoordelijkheid te nemen. Niemand anders kan dat voor ons doen. Want als wij voor Christus en zijn God gaan houdt dat ook bepaalde verpichtingen in.

Wij zelf moeten gebeten zijn door het vuur van geloof in Christus, en daarbij anderen ook over hem vertellen. Aan mensen rondom ons moeten wij ook dat Goede Nieuws van het komende Koninkrijk verkondigen. Samen met andere medegelovigen moeten wij aangemoedigd worden niet om te streven naar het beste dat deze wereld te bieden heeft, maar nar het beste wat God te bieden heeft.

Wij moeten onself en anderen de vraag durven stellen, zoals Jezus zijn omstaanders vroeg

Wat heb je eraan als je alles hebt wat je hebben wil, maar het kost je je leven?
En wat kun je geven in ruil voor je leven?

Laat ons herinneren

“Wie zijn leven vindt, zal het verliezen; en wie zijn leven verloren heeft ter wille van mij, zal het vinden.” (Mt 10:39 VoorhNT4)

“Een ieder die zijn leven zal trachten te behouden, zal het verliezen; en een ieder die het zal verliezen, zal het behouden. 1” (Lu 17:33 VoorhNT4)

“Wie zijn leven liefheeft, zal het verliezen; en wie zijn leven haat in deze wereld, zal het bewaren tot [het] eeuwige leven.” (Joh 12:25 VoorhNT4)

Vele mensen schamen zich vandaag voor Christus en zijn God. Wij als gelovigen in hem en in de toekomst die God voor ons heeft weggelegd moeten ons helemaal niet schamen en geen vrees hebben.

“37 Of wat zal een mens geven in ruil voor zijn ziel? 1 38 Want een ieder die zich voor mij en mijn woorden zal geschaamd hebben onder dit overspelig en zondig geslacht, voor hem zal ook de Zoon des mensen zich schamen, wanneer hij zal komen in de heerlijkheid van zijn Vader. met de heilige engelen.” (Mr 8:37-38 VoorhNT4)

Dat de Mensenzoon zich niet voor jou hoeft te schamen op de dag dat hij samen met de heilige engelen terugkomt met de hemelse macht en majesteit van zijn Vader.

 

+

English version: Denying yourself and doing God’s Will while following Jesus

Version français: Renier soi-même et faire la Volonté de Dieu tout en suivant Jésus

Voorgaande

Ongelovige Thomassen, Jezus en zijn God

Christus in Profetie #9 De psalmen (3) Van wie er in de Boekrol geschreven staat

Jezus vertrouwend op zijn God

Lam van God #1 Sprekers voor God

Lam van God #2 Tegenover onschuldig dier een onschuldig man #1

Wanneer men geloof gevonden heeft door de studie van de Bijbel moet men werken van geloof verwezenlijken

++

Aanvullend

  1. Niet zo onbelangrijk
  2. Geloof in dingen van God
  3. Hoop op Leven
  4. Lang Aangekondigde
  5. Lam van God -Voorspeld
  6. Kijk op een afgezant van een Hogere Macht
  7. Hoop op een man
  8. Hoop voor de toekomst
  9. Voorbestaan Jezus
  10. De Gezondene van God (Our World)
  11. Gezondene van God (Broeders in Christus)
  12. Gezondene van God (Belgische Christadelphians)
  13. Hij die komt – de Mensenzoon
  14. Hij kwam van God op een manier waarop geen ander kwam
  15. Zoon van God
  16. God, Jezus Christus en de Heilige Geest
  17. Jezus de lang geleden aangekondigde Redder voor allen, de Immanuel, Jeshua de Christus
  18. Een plaats voor een vreemdeling en een vluchteling
  19. Jezus Christus in het vlees gekomen
  20. Rond Jezus
  21. Eigenheden aan Jezus toegeschreven
  22. Christus Jezus: de zoon van God
  23. Betreffende Christus # 1 Een god of de God, een mensenzoon en zoon van God
  24. Betreffende Christus # 2 Goddelijke bron, verband en goddelijk mens
  25. De god zoon, koning en zijn onderdanen
  26. Jezus is Niet God
  27. JHWH de naam van God
  28. Jesus son of God – Jezus zoon van God
  29. Uit het land van Nazareth
  30. Een verkondiger en weldoener
  31. Verkondiger Jezus ook de redder
  32. De Knecht des Heren #2 Gods zwaard en pijl
  33. Niet onwillig naar de dood gesleept
  34. Een losgeld voor iedereen 1 De Voorziening van een tweede Adam
  35. Een losgeld voor iedereen 2 Een verheven persoon van vlees en bloed
  36. Jezus moest sterven
  37. De koning opgehangen
  38. Loskoper
  39. De Verlosser of Terugkoper
  40. Zoenoffer
  41. Opwekking uit de dood als voorbeeld voor ons
  42. Opstanding van Jezus Christus
  43. Priesterschap van Christus
  44. Hij die zit aan de rechterhand van Zijn Vader
  45. Christus Koning
  46. Terugkeer van Jezus
  47. Een schatkamer in huis #3 De schat in het hart
  48. Aanwijzingen voor redding te vinden
  49. Aan wie trouw zijn
  50. Wat te doen om een kind van God te worden
  51. Doctrine of Christ – Leer van Christus
  52. Verlossing #7 Christus levend in de gelovige
  53. Geloof voor God aanvaardbaar
  54. Drawing close to God – Dicht bij God komen
  55. Hoe ver wil je gaan in je geloof
  56. Geloof in een vervolmaking van de mens en zijn omgeving
  57. Kwetsbaarheid en vertrouwen samen gaand
  58. Aan wie trouw zijn
  59. Één zijn met Jezus zoals Jezus één is met God
  60. Tot volmaaktheid groeien
  61. Enkele kernpunten van het Christelijk geloof
  62. Geloof in Jezus Christus
  63. Geloof volgens eerste eeuw patronen
  64. Kan een Jood wel voor Jezus gaan?
  65. Hoeft men Jood te zijn of niet om waardige volgeling van Jezus Christus te zijn 2 Verbondswetten
  66. Hoeft men Jood te zijn of niet om waardige volgeling van Jezus Christus te zijn 3 De Weg – een Joodse sekte
  67. Messiaans, Joods of Christen
  68. Christen, Jood of Volk van God
  69. Christen genoemd
  70. Reden om zich te distantiëren van bepaalde Christenen
  71. Christenmensen met ons geloof
  72. Samen deel uitmakend van het Lichaam van Christus
  73. Op weg naar het eindstation
  74. De aanduiding door Paulus en Jacobus van de werken die wij horen te doen
  75. Wat zijn Christenen?
  76. Christenen of Christianen
  77. Christen een volger en dienaar van Christus
  78. Een te volgen leer
  79. Men zou denken dat gelovigen de wil van God willen doen
  80. Going away from Babylon – Weggaan uit Babylon
  81. Tot Christen worden en gaan christenen of bekeren
  82. Leidraad om een christen te zijn
  83. Attitude of a Christian – Houding van een Christen
  84. Christelijk Leven
  85. Wanneer u een ware volger van Jezus wil zijn #5 Volgers van een godheid Jezus of navolgers van de ware Jezus
  86. Ware Christenen of volgers van de ware Christus Jezus of volgers van Jeshua #3 Volgers van de ware Jezus
  87. Één met Christus
  88. Het pad en de roep van Christus
  89. Gemoedsrust of Innerlijke vrede
  90. Leven van discipelschap
  91. Christus toebehorenden
  92. Christen genoemd
  93. Zij die in de renbaan lopen en geroepen zijn voor rechtvaardiging door geloof
  94. Christenmensen met ons geloof
  95. Geschapen met opdracht
  96. Als dienaar voor iedereen klaar staan
  97. Naderen tot God via hogepriester Jezus
  98. Bescherming onder Christus
  99. Opdracht voor Christen
  100. Preaching of the Kingdom – Prediking van het Koninkrijk
  101. Verkondigen
  102. Opdracht tot Getuigenis
  103. Bestraffing vermijden
  104. Redding door Volharding
  105. Niemand leeft voor zichzelf
  106. Christelijk Leven
  107. Christelijke Hoop op Eeuwig Leven

+++

Verder verwant

  1. Mens
  2. Fijne kerstdagen
  3. Hartstocht. Op zoek naar wat echt is – Hans van der Lee
  4. Gezouten Zout
  5. Zelfverloochening . . .

2 thoughts on “Gedachte voor zondag 12 februari 2023: Jezelf verloochenen en Gods Wil doen terwijl men Jezus wil volgen

Geef een reactie - Give a reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.