In Maart 2023 – Goed nieuws voor Belgische Christadelphians

Wij verheugen ons dat wij na enkele mindere jaren nu toch wie weet weer een lichtpuntje in onze Belgische gemeenschap mogen waarnemen.

Na het debacle om het geschil tussen Carelinks Ministries en CBM de Christadelphian Bijbel Missie op te lossen en meerdere Christadelphian groepen in België samen te brengen moesten wij spijtig genoeg vaststellen dat na onze poging om de verschillende Christadelphian groepen in België samen te brengen wij uit onze goed bedoelde betrachting er slechter uit kwamen dan daarvoor.

Brügge Blick vom Belfried 4.jpg
Zuidwestelijk gezicht op Brugge vanuit het belfort

Voor 2014 hadden wij ook met enkele Franstaligen contacten en werd er zo in Brugge (vlakbij het stadhuis) en Brussel wel eens een bijeenkomst gehouden waar ook Frans werd gesproken, naast onze bijeenkomsten in het Quakerhuis te Parijs die daar elk trimester en met Pasen plaats vonden.

Het mocht toen te mooi zijn om waar te zijn. Dus in plaats van een verbetering, terwijl het juist niet slecht ging, kregen wij een grote slag in ons gezicht, en leek het wel of wij, wegens een groot verlies van leden, helemaal op nieuw moesten beginnen.

De mooie ruimte in Heverlee waar wij regelmatig tezamen konden komen voor onze diensten, maar die wij spijtig genoeg moesten opgeven voor twee grote commerciële giganten.

Enkele jaren later kregen wij nog een slag te verduren toen Starbucks en Burger King de ruimte die wij als ontmoetingsplaats gebruikten te HeverleeLeuven in beslag namen. Hierdoor kwamen wij te zitten zonder een reguliere of vaste ontmoetingsplaats in het Vlaamse landsgedeelte. Gelukkig bleven Nivelles en Mons tot onze beschikking en konden wij nog enkele keren samen komen in de Leuvense binnenstad.

Vervolgens kwam er de Corona pandemie, die het samenkomen verder bemoeilijkte. Door de Corona maatregelen. De uitwisselingen met onze Nederlandse Broeders en ons jaarlijks Bijbelstudie weekend vielen weg door de lockdown, of verbod om samenkomsten te houden. Ook gingen wij niet meer de straat op om pamfletten uit te delen en werd die Corona periode als het ware een lang sabbatjaar.
Maar er was zeker geen tijd om in 2021 stil te zitten. Wij hadden ons handen vol met de hulpverlening voor de overstroming in de Walen, waar wij nu nog altijd mensen hebben die vanuit Vlaanderen aan onze Waalse buren hulp verlenen. Tijdens de pandemie gingen wij ook verrassingspakketten leveren in de bejaarden tehuizen en verpleeg instellingen.

Wij kregen ook te kampen met Syrische vluchtelingen waarnaast de oorlog in Oekraïne onze aandacht opeiste. Door sommige van onze familieleden werd er opvang voorzien voor de Oekraïense vluchtelingen, alsook voorzien wij nu nog Nederlands taalonderricht (en integratie) voor meerdere vluchtelingen.

Voor dat het virus vaste voet op de Belgische bodem kreeg, hadden wij al contact opgenomen met Afrikaanse vluchtelingen die in hun Afrikaans vluchtelingenkamp al bezoek hadden gekregen van onze missionarissen. Na een tijdje niets meer van hen gehoord te hebben, hernieuwden wij begin dit jaar terug contact met de familie Belanwa die een onderkomen in Anderlecht gevonden had. Uiteindelijk werden knopen doorgehakt en kwam het ter sprake dat enkele mensen graag gedoopt zouden worden. Methode Belanwa is weggestapt van de Methodisten en houdt zich nu aan het Bijbelse geloof van slechts één God. Ook Pascale die opgegroeid is in een Rooms Katholieke Kerk en in Nederland een tijdelijk onderkomen vond bij een andere Christelijke gemeenschap heeft sinds zijn verblijf in België ingezien dat hij zich moet houden aan het geloof in slechts één Ware God.

Afgelopen zaterdag mocht onze verantwoordelijke, Marcus Ampe, een hartelijk welkom genieten bij de familie Belanwa, waarbij zeer mooie gesprekken werden gevoerd. Die bijeenkomst mag als zeer vruchtbaar aanzien worden en een openheid geven naar hoop om terug in België een Franstalige gemeenschap op de been te krijgen. Er werd besproken of het niet mogelijk was om er voor te zorgen dat er minstens één keer per maand bijeen gekomen kon worden om een dienst in het Frans te houden. Op algemeen verzoek, tijdens die meeting in Anderlecht,  heeft Marcus Ampe ook belooft om in de nabije toekomst meer Franstalige artikels te gaan voorzien op onze websites.

Slow straight bowling can become infused with mystery and terror when you think you're facing a ringer  •  PA PhotosHow To Get Into Cricket: The Complete Guide 1Wij kunnen slechts hopen dat daar in Anderlecht de aftrap is gegeven om een nieuw spel in België te mogen spelen. Wijzelf hebben ons vroeger meer bezig gehouden met Amerikaans voetbal of rugby en cricket, waar als onze leden nog zullen herinneren hoe de door ons georganiseerde internationale competitie een succesvol weekend heeft bezorgd in Lasne (de oorspronkelijke Nederlandse naam Ter Lanen (plaats aan de Laan) wordt niet meer gebruik zodat er geen verwarring is met het andere Terlanen bij Overijse).

Wordt vervolgd

+

Vindt ook te lezen:

 1. Een bal voor Anderlecht
 2. Christadelphian Bible Mission
 3. Angst van reguliere kerken #2 Naar de slag na 1975
 4. French language websites
 5. Iranian refugees in Belgium baptised by Carelinks
 6. Antwerp Ecclesia
 7. Duncan Heaster en Carelinks onverbiddelijke verhinderaars
 8. No reconciliation possible between CBM and Duncan Heaster from Carelinks
 9. Kleine gemeenschap in ongeïnteresseerde wereld
 10. Seizoen 2013-2014
 11. Attackers silenced freedom of speech
 12. A man from the North wanting to have control in Belgium
 13. Priority to form a loving brotherhood
 14. Certain people trying to stem freedom of speech
 15. Change of name
 16. Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #1 Over namen en groepen
 17. Ware Christenen of volgers van de ware Christus Jezus of volgers van Jeshua #3 Volgers van de ware Jezus
 18. Let us not fret or worry about next season
 19. Looking for Christadelphian in your neighborhood
 20. Everyone Welcome in our open Ecclesia

+

Gerelateerd

 1. Bereikbaarheid tijdens Corona-maatregelen
 2. Angst, naastenliefde en corona-maatregelen
 3. Wat is vrijheid?
 4. Het valt niet mee!
 5. Lockdown
 6. Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown
 7. Corona | Alles kan weer open in 3 stappen
 8. Zo snel mogelijk terug naar normaal
 9. Wat zou je doen?
 10. Kerstkinderen
 11. Mensen zonder papieren
 12. Er is geen woningnood, alleen maar een uitdijende bureaucratie
 13. Gesol en gesleep met asielzoekers/vluchtelingen
 14. Asielbeleid bestaat uit een steunkous en drie pleisters
 15. Opvangcrisis
 16. Ontheemd
 17. E.H. Piet Capoen: “Als je vroeger niet naar de kerk ging, keek iedereen je aan. Als je vandaag naar de kerk gaat, kijkt iedereen je aan.”
 18. Antwoorden met een touw

2 thoughts on “In Maart 2023 – Goed nieuws voor Belgische Christadelphians

Geef een reactie - Give a reaction

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.