Tegenstroom voor Terreur of omringende angst

Als men na gaat in welke mate begaan zijn met nieuws over terreur en welke een interesse de agressieve activiteiten als rampberichten, wraakbrieven, verwensinternetdagboeken en gevechtsspelletjes krijgen, lijkt het wel of de wereld het meest interesse heeft voor moeilijkheden van een ander en problemen.

In Lukas vinden wij dat er een tijd zal komen dat de mensen het zullen besterven van schrik, in spanning om wat de wereld gaat overkomen, want de hemelse heerscharen zullen in verwarring geraken. (Lu 21:26) Vrees, angst en spanning; bange verwachting voor wat de wereld gaat overkomen (Canis), sommigen zullen zelfs denken dat de wereld vergaat (Boek). In het Strong’s New Testament Greek Lexicon vinden wij voor het gebruikte woord angst: ‘phopos” de vertaling:  “fear, dread, terror; that which strikes terror.”

One of several versions of the painting "...
De Schreeuw - "The Scream". The National Gallery, Oslo, Norway. Edvard Munch 1893

Terreur. Datgene wat met terreur neerslaat gaat ons omringen. In sommige landen slaat met momenten die angst van terreur toe en de wereld loopt op haar tippen met het uitkijken naar verdachte personen en activiteiten die mogelijk het gewone leven kunnen ontwrichten.

Ondertussen maken mensen elkaar ook het leven zuur met hun na-ijver en machtswellust waarvoor zij ook over lijken willen gaan om hun plaatsje op de sociale ladder te behalen of hun hogere positie te behalen.

In de dag en weekbladen vinden wij het meest negatieve berichten of slecht nieuws. De journaals verdienen hun boterham met slecht nieuws. Het goede nieuws wordt weinig aangehaald.

Daar zouden verenigingen en kerken de tegenstroom kunnen vormen.

Wij kunnen de sueños of dromen brengen. De apollo (support) en comunidad (communiteit) zoals men in de arme Zuid-Amerikaanse landen hoort spreken. Waar het zo moeilijk lijkt te gaan, ziet men wel een grotere vorm van gemeenschap en voelt men de gebondenheid van de bevolking.

Alhoewel dikwijls de armoede en onwetendheid de voedingsbodem vormen van terreurnetwerken kunnen daar juist sferen bestaan die levengevend zijn en anti-angst nucleussen zijn.

Onze kerkgemeenschap hoort ook zulk een kern van anti-terreur te zijn, waar angst weg gevaagd wordt en mensen weer geruststelling krijgen en met een zicht hoop in de toekomst verwerven.

Er is de angst voor wat de wereld overkomt (GNB), en sommige mensen zullen zelfs bezwijken (Afr., Palm, SVV, Voorhoeve) of ontzield raken (NB) van vrees (Lu) “terwijl den mensen het hart ontzinkt van vrees, in verwachting van wat der wereld overkomen zal; want de krachten des hemels zullen wankelen.” (Lu 21:26 LEI).

Gelovigen hoeven echter niet onmachtig (NBV) te worden of het te besterven van bangheid (Telos). Zelfs verstijven (Canis) is niet nodig. God heeft een uitweg voorzien en iedereen mag of moet het weten. En zij die zich er reeds van bewust zijn kunnen uit liefde voor de ander deze het laten weten en mensen laten inzien dat hoe erg het in de wereld ook kan worden er een vooruitzicht naar beter is.

 

11 thoughts on “Tegenstroom voor Terreur of omringende angst

 1. merci v d uitleg en golder zijt verzeeer jehova getuigen
  ik ben wel wat gelovig maar tis nog lang niet optimaal onlangs benk begonnen met de oude testament te lezen en ook het evangelie maar dat lees ik nu al 3 jaar na elkaar
  jezus en God zijn ook mijn sterkte en ik geloof diep maar het zal nog duren eer mijn daden woorden zullen worden mar eigenlijk is ook zeer vealngrijk
  "alll you need is love" van een andere gelovige maar dezelfde GOd

  Like

 2. Beste Lividius bedankt voor uw reactie. Als u onze sites goed bekijkt zal u merken dat wij helemaal geen uitstaans hebben met de Getuigen van Jehovah. Omdat wij ook de naam van God gebruiken verwarren veel mensen de aanhouders van die Naam met de geloofsgroepering die ook veelvuldig uit prediken gaat, maar slechts een deel van de volgelingen van Jehovah inhoudt. Men mag een bepaalde groepering, de Getuigen van Jehovah, een onderdeel van Gods mensen, niet verwarren met de gehele Kerk van God.
  Wij zijn Broeders in Christus of Christadelphians.

  Like

Geef een reactie - Give a reaction

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.