Bevraagd over tithing of Geven van Tienden

Vorige week, juist voor 14 Nisan, kregen wij van iemand de vraag of er bij ons “tithing” bestaat, of hoeveel mensen bij ons aan onze kerkgemeenschap moeten afdragen als zij lid van onze kerk worden.

Op velerlei vlakken mogen de Christadelphians of Broeders in Christus een vreemde eigenzinnige of op haar eigen bestaande gemeenschap genoemd worden. Onder haar leden bestaat niet echt een algemene verplichting buiten het geloof in Jezus Christus en in zijn God.

In veel protestantse gemeenschappen vinden we de traditie dat mensen een deel van hun inkomen aan de kerk geven. Zo kan de kerk overleven en groeien.

Het geven van Tithe (of Tienden) of “tithing” komt van het Oudengelse woord “teogothian”, wat “een tiende geven” betekent. In veel protestantse kerken, overal ter wereld, is het de gewoonte om 10% van iemands inkomen of bezit “aan God” te geven via de kerk. Het is volgens een zeer oude Joodse regel, toen het gebruik ontstond in het oude Israël, waar boeren 10% van hun oogst gaven als offer aan God.

Het jodendom kent ook een traditie van tiende, bekend als ma’aser kesafim. Dit houdt in dat men 10% van het inkomen opzij zet voor goede doelen, zoals het steunen van synagogen, scholen en andere Joodse doelen. Net als in het christendom wordt tiende gezien als een daad van verantwoordelijkheid jegens de gemeenschap en het vervullen van Gods geboden.

De Bijbel noemt tiende talloze malen in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Een voorbeeld is Maleachi 3:8-12 waar God zegt dat geen tiende betalen gelijk staat aan Hem beroven.

“8 Een mens mag God toch niet bestelen? En toch, gij besteelt Mij. Gij vraagt: ‘Hoe bestelen wij u dan?’ In de tienden en de verplichte bijdragen. 9 Gij zijt door de vervloeking getroffen en toch blijft gij Mij bestelen, heel het volk. 10 Brengt de tienden van alles naar het voorraadhuis, zodat er in mijn woning voedsel is; stelt Mij maar eens op de proef, zegt Jahwe van de machten, of Ik de luiken van de hemel niet voor u openzet en of Ik niet zegen over u uitstort, meer dan gij kunt opnemen. 11 Dan verjaag Ik voor u de veelvraten, zodat die de vruchten van uw akkerland niet meer kunnen vernielen en de wingerd op het veld niet onvruchtbaar voor u blijft, zegt Jahwe van de machten. 12 Dan zullen alle volken u gelukkig prijzen, omdat gij een begenadigd land zult zijn, zegt Jahwe van de machten. op de Dag van Jahwe” (Mal 3:8-12 WV78)

De mensen moeten weten dat alles, op een bepaalde manier, van God toebehoort. Wij mogen alle dingen van de aarde gebruiken. Als deel van de schepping behoren ook wij God toe en als zijn kinderen ontvangen wij veel van onze hemelse Vader. De vraag is wat wij onze hemelse Vader kunnen geven als alles al van Hem is en Hij alles mag en kan hebben wat Hij wil, zonder onze tussenkomst.

Naargelang het soort kerkgemeenschap zijn er regels opgesteld om de kerk leefbaar te maken. Er zijn in een kerkgemeenschap namelijk heel wat voorkomende kosten, of werkingskosten zoals het voorzien van een gebouw, verwarming, verlichting, benodigd materiaal om de dienst goed te laten verlopen.

In vele kerken is het ook de gewoonte dat er beambten in die gemeenschap een volledige dagtaak hebben om zich aan kerkelijk werk te wijden. Maar zij moeten natuurlijk ook kunnen leven en hebben zelf ook woon en leefkosten. Hiertoe vragen daarom vele kerken bijdragen om die voorkomende kosten te kunnen dekken.

In veel kerken kan de tiende ook voor andere doeleinden dan kerkelijke uitgaven worden gebruikt.  Het is namelijk zo dat de meeste kerken afhankelijk zijn van tienden om hun activiteiten en bedieningen te financieren. Sommige kerken gebruiken het geld echter voor diverse andere doeleinden, zoals outreach-programma’s, projecten voor gemeenschapsdienst of bouwfondsen.

Naar het voorbeeld van de verplichte aalmoezen of Zakat in de Islam, die vereist dat moslims jaarlijks 2,5% van hun vermogen afstaan om mensen in nood binnen hun gemeenschap te helpen, kunnen mensen in nood, weduwen en wezen, voedselhulp krijgen en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

De betaling van de tienden (Pieter Brueghel de Jonge, 1618)

Hoewel tienden door sommige religieuze gemeenschappen als een verplichting wordt gezien, kan het ook aanzienlijke voordelen opleveren, zowel geestelijk als persoonlijk. Door financieel bij te dragen voelen mensen zich niet alleen verbonden met hun geloof, maar ook met anderen die dezelfde opvattingen over vrijgevigheid delen.

Er zijn bepaalde misvattingen over tienden die verwarring kunnen scheppen over de praktijk ervan, vooral als het gaat om hoeveel iemand zou moeten geven en of hij nog steeds tienden moet geven als hij het zelf financieel moeilijk heeft. Het is belangrijk dat mensen die deze weg kiezen, begrijpen wat voor hen het beste werkt op basis van hun persoonlijke omstandigheden, voordat zij zich volledig op deze verplichting vastleggen.

Zoals eerder gezegd is er bij ons eigenlijk niets verplicht. Zo moet dus ook niemand aan onze gemeenschap een vaste bijdrage leveren. Dat betekent wel niet dat giften niet welkom zouden zijn. Ook onze gemeenschap wordt dagelijks getroffen door een hele reeks onkosten, die wel gedekt moeten worden. Niemand van onze predikers krijgt voor het predikingswerk een vergoeding. Maar men moet wel weten dat om zulk een verkondigingswerk te doen er ook heel wat kosten moeten geleverd worden door die verkondiger of dominee. Hij moet zich namelijk achtergrond materiaal aanschaffen. De Bijbels die in de kerk voorzien zijn, moeten ook aangekocht worden, en voor de tijdschriften moeten het papier, de drukkosten en zegelrechten voor de verzending betaald worden. Ook het plaatsen van het materiaal op internet is niet zo maar gratis. Internet aansluitingen en servers moeten namelijk vergoed worden, alsook auteursrechten. Zo ook moeten de gebruikte muziekwerken betaald worden. En indien men versieringen in een op aangename temperatuur voorziene samenkomstruimte wil hebben moet daar aan ook geld gegeven worden. En dat groeit nu eenmaal niet aan bomen.

Maar tienden hoeft niet altijd met geld te maken te hebben; het kan ook tijd zijn om vrijwilligerswerk te doen in je gebedshuis, goederen of diensten te schenken aan goede doelen, of gewoon een naaste in nood te helpen. Geven kan een offer van jezelf zijn en dat maakt tiende zo’n krachtige uiting van geloof.

Tiende wordt al eeuwenlang gepraktiseerd in verschillende religies en culturen, waarbij er in verschillende mate belang aan wordt gehecht. Het is belangrijk om te begrijpen dat het doel van tienden meer is dan alleen financiële bijdragen, maar dat het ook gaat om verbondenheid met de gemeenschap en het tonen van vrijgevigheid tegenover anderen.

Hoewel er misvattingen kunnen bestaan over hoeveel men moet geven en of men tienden moet geven als men het zelf financieel moeilijk heeft, blijft de praktijk zelf een zinvolle manier om iemands toewijding aan zijn geloof en betrokkenheid bij het helpen van anderen te tonen.

Ook al moeten er bij onze gemeenschap geen tienden afgedragen worden, wees er toch goed bewust van dat wij heel wat onkosten moeten overbruggen en wij best wat financiële steun kunnen gebruiken.

***

Ook u kan helpen

Photo by Liza Summer on Pexels.com

Zou u er bezwaar tegen hebben dat wij verder gaan met ons predikingswerk?
Ziet u er tegen op om ons te helpen om meerdere mensen te bereiken via het internet maar ook via onze gedrukte oplagen?

Financiële steun is steeds welkom op Argenta Bank: BE37 9730 6618 2528 met melding: “Werking Belgische Christadelphians” of “Steun voor Belgische Christadelphians“.

*

U mag er op aan dat elke gift degelijk zal gebruikt worden om het Evangelie verder te verkondigen en mensen tot het geloof in God te brengen.

+

Engelse versie / English version: Being asked about Tithing

Vervolg: Geboden, zegeningen, tienden, ontvangen en geven van vrije wilsoffers

Voorgaande

Opbouw van een ecclesia en verbonden kosten

++

Aanvullend

  1. Onkosten
  2. Onkosten, uitgaven
  3. Contributie, bijdrage
  4. Bijdrage of contributieGodsdienstbeleving
  5. Onafhankelijke Christelijke beweging
  6. 16° Eeuwse Broeders in Christus
  7. Ecclesia, Kerk en Gebedsruimte
  8. Uitvoerenden of leidende figuren bij de Broeders in Christus
  9. De Ekklesia #10 Addendum 1: een moderne theocratie?
  10. Messiaans Pesach 2017 en verharde harten
  11. Broeders in Christus of Christadelphians – Wie zijn ze
  12. Broeders in Christus of Christadelphians – Waar staan zij voor
  13. Broeders in Christus – Geschiedenis in het kort
  14. Boodschap van de Broeders in Christus
  15. Broeders in Christus hun missie
  16. Christadelphians over heel de wereld
  17. Naar het einde van het jaar 2018 toegaand
  18. Start tijdens tijden vol beperkingen
  19. In moeilijke tijden
  20. 2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #1
  21. 2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #2
  22. 2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #3 Virtuele bijeenkomsten
  23. Naar het einde van het jaar 2022 gaand
  24. Om de noodzakelijke prediking te verwezenlijken
  25. Steun ons

2 thoughts on “Bevraagd over tithing of Geven van Tienden

Geef een reactie - Give a reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.