Dag van de kanker en lopen tegen kanker

Vandaag, donderdag 13 september 2012 vindt de dertiende editie plaats van de Dag tegen Kanker.

Op deze dag kunnen wij onze solidariteit met kankerpatiënten betonen. Echter zou het niet die ene dag van het jaar zijn dat wij daar mee moeten begaan zijn. De verwoestende ziekte kanker velt nog veel te veel mensen.

Ook al kennen veel mensen wel iemand in hun omgeving die geplaagd wordt door deze ziekte, is het ook een ziekte waar uiteindelijk blijkt dat veel mensen er niet mee geconfronteerd willen worden of er niets over willen weten.

Zij die voor het eerst zelf persoonlijk met kanker te maken krijgen, weten dan nauwelijks wat van die ziekte. Zoals bij elke ziekte wordt er in de behandeling met zeer veel technische termen gezwaaid en zal men de zieke wegwijs moeten maken in de veelvoud van variaties van kanker. En alsof dat nog niet voldoende is, voor vele woorden bestaan er wel twee of drie synoniemen. Het kan best gebeuren dat als men met drie artsen over dezelfde ziekte praat, men toch drie verschillende woorden zal horen. Terwijl het lijkt alsof ze allemaal andere en meer onheilspellende berichten hebben, is het best mogelijk dat ze het allemaal over hetzelfde hebben.

Kennis is dan wel belangrijk om zich niet overdreven te laten beangstigen. Maar ook de mogelijkheid om er over te praten zal een help kunnen zijn om de ziekte mee te overwinnen.

Nederlands: Delen van het lichaam waar brachyt...
Nederlands: Delen van het lichaam waar brachytherapie kan worden gebruikt om kanker te behandelen (Photo credit: Wikipedia)

Om de mensen meer bewust te maken van het mysterie en de mist die rond deze meer voorkomende ziekte zweemt is er onder meer de Dag van de Kanker.

Vandaag zal u meerdere mensen een geel lintje zien dragen, waarbij zij te kennen geven dat zij bekommert of bezig zijn met de ziekte Kanker.

105 ziekenhuizen en campussen nemen deel aan deze solidariteitsactie. Vlaamse Liga tegen Kanker-vrijwilligers nodigen zo ook alle ziekenhuisbezoekers uit om een geel lintje op te spelden. Dat lintje staat symbool voor verbondenheid en medeleven met alle kankerpatiënten. Kankerpatiënten worden op de Dag tegen Kanker verwend met een hapje en een drankje, een voet- of handmassage, een schoonheidsverzorging, een uurtje relaxatie of een attentie.

Kanker komt vaker voor bij mannen (32.508 in 2008) dan bij vrouwen (27.488). Ongeveer één man op de drie en één vrouw op de vier lopen het risico om kanker te krijgen voor hun 75ste verjaardag. Jongeren ontsnappen er ook niet aan en in 2008 waren er zo 319 kinderen waarbij deze ziekte werd vastgesteld. In 2008 stierven 26.647 Belgen van kanker, 15.095 mannen en 11.552 vrouwen. De belangrijkste doodsoorzaak bij mannen is longkanker, bij vrouwen borstkanker. De meest voorkomende tumor bij mannen is prostaatkanker, gevolgd door longkanker en kanker van de dikkedarm. Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kanker (meer dan een derde van alle kankergevallen bij vrouwen), gevolgd door dikkedarmkanker en longkanker (bron: Cancer Incidence in Belgium 2008).

Mits kankerpatiënten dikwijls een zeer onaangename behandeling moeten doorstaan kan het wel fijn zijn dat zij in hun omgeving terecht kunnen voor wat steun en toeverlaat.

Op de Dag van de kanker willen wij zeker geen  ‘kankerdag’ hebben.  Wel willen wij dan ook speciaal deze ziekte onder de aandacht brengen maar daarnaast wensen wij familieleden die getroffen worden door deze ziekte ook de kansen geven om zich te uiten en samen dit te verwerken.

Sinds 2005 zijn er wereldwijd meerdere ecclesiae en Christadelphian jeugdgroepen die jaarlijkse deelnemen aan een dag van gebed, gevolgd door een 5 KM ‘Fun Run / Walk’ of een  ‘Plezier wandel/Loopdag’. In dat weekend, zodat meerdere mensen daar aanwezig kunnen zijn, richten de broeders en zusters zich in het bijzonder op het bidden voor onze broeders en zusters maar ook voor hun familie, vrienden en buren, die worstelen met kanker of andere moeilijke ziekten.

Voor het jaarlijkse evenement kiezen ze de laatste zaterdag in november. Zo kan men ook deze gebeurtenis steeds makkelijk inplannen in de jaarkalender.

Nadenkend over onze dringende noodzaak voor de genezende kracht van God in ons leven, en de enige ware en blijvende hoop – de wederkomst van Christus als Koning in Jeruzalem, komen we samen met een gevoel van eenheid over de hele wereld. Maar deze dag concentreren we op degenen die zijn getroffen door de ongecontroleerde groei van abnormale cellen in het lichaam.

We willen ook aandacht schenken aan het minimaliseren van de gevolgen van kanker door middel van openbaar onderwijs, screening, patiënt, financiële bijstand, onderzoek en belangenbehartiging. Door de angst en het niet willen weten komen er nog steeds gevallen voor waar mensen vlugger hadden kunnen geholpen en zelfs gered van de dood, terwijl sommigen nu te laat bij de dokter komen. Daarom is het zo belangrijk om deze ziekte, die zo veel invloed heeft op de persoon maar ook op de omgeving er van, in beeld te brengen.

Zo’n wandeling waarbij iedereen lekker kan keuvelen of voor hen die willen doorstappen of hard lopen geeft de Loopdag tegen kanker een gelegenheid om geestesgenoten te vinden maar ook om de mogelijkheid te vinden meer informatie te vergaren en om het hart eens te luchten. Op die Loopdag bieden de verschillende ecclesiae forums, lezingen en campagnes om het publiek voor te lichten over kankerpreventie en -bestrijding.

De loop kan gewoon worden gedaan voor de lol of voor je passie voor sport welke dan kan worden gekanaliseerd in een zinvolle poging om levens te redden door één van onze Charity Atleten te worden.

Wijd uw deelname aan sportevenementen om onze strijd tegen kanker en je zal de minder bedeelden een kans geven om te leven.
Sommigen nemen deel aan deze viering van het overleven van een kanker ervaring. Anderen nemen deel wegens hun herinnering aan een geliefde of om hoop te geven aan een kanker-vrije toekomst.

Ook op 23 september kan er samen gelopen worden tegen kanker, op “de Brusselse”. “De Brusselse” is er voor iedereen! Jouw kinderen (en die van anderen) kunnen daar terecht en zullen er een universum van spelletjes, gezondheid en andere leuke dingen kunnen vinden. die zondag 23 september zal men een hele reeks mensen en organisaties actief in de sport samen kunnen vinden om kennis mee te maken en/of aan te spreken.

De gezonds – en de welzijn sector in de ruime betekenis van het woord zal er ter beschikking staan van de bezoekers. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met deze vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor een betere wereld.

Wil u die dag 3km , 6 of 9 km lopen dan kan u zich daar op voorhand voor inschrijven.

* Inscription en ligne – La Bruxelloise 2012

Dimanche 23 septembre 2012 Départ à 10h30 Place Flagey à 1050 Brussels

Meer informatie over de Kankerloop “De Brusselse” > De Brusselse – La Bruxelloise

of voor de Kankerloop van het laatste weekend van november:

* Run for the Everlasting Cure

To add your friends, family and ecclesial members to the prayer list posted online, or for further information, write to bible@christadelphia.org.

You can also join the facebook group Run for the Everlasting Cure to correspond with other run organizers and participants around the world.
Make this your year to participate too!

+

 1. Vlaamse Liga tegen Kanker
  Koningsstraat 217
  1210 Brussel
  Telefoon: 02/227.69.69
  Fax: 02/223.22.00
 2. Stichting tegen Kankerbestrijding
 3. Lijst met Linken naar allerlei soorten kankers/ Links to articles about all sorts of cancers
  Tegen kanker links / Against Cancer Links
 4. A to Z List of Cancers

++

Donderdag dertiende editie Dag tegen Kanker
Op donderdag 13 september organiseert de VLK de dertiende editie van de Dag tegen Kanker. Dit jaar nemen 105 ziekenhuizen en campussen deel aan deze actie en leggen ze hun kankerpatiënten extra in de watten. In alle Vlaamse provincies staat er heel wat op de agenda. VLK-voorzitter professor Jean-Jacques Cassiman bezoekt het AZ Vesalius in Tongeren en toekomstig VLK-directeur Marc Michils (Saatchi & Saatchi) bezoekt het H.Hart-Ziekenhuis in Lier.
Meer lezen

VLK vraagt minister Monica De Coninck knelpunten rond werken na kanker op te lossen
‘Wie na kanker opnieuw aan het werk gaat, loopt het risico om ontslagen te worden’. Dat is een van de opmerkelijke conclusies die de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) trekt uit de vele reacties van (ex-)patiënten die ze kreeg op haar campagne ‘Werken na Kanker’. De VLK overhandigde minister van Werk Monica De Coninck vandaag een dossier op basis van die getuigenissen en vroeg om de knelpunten rond werken na kanker op te lossen. De minister engageerde zich om een rondetafelconferentie samen te roepen met alle betrokken instanties die voor een vlottere werkhervatting kunnen zorgen.
Meer lezen

Nauwkeurig meten voor snelle diagnose

Steeds meer ziekenhuislaboratoria proberen de microvesicles te meten. Dit gebeurt echter in elk laboratorium op een andere manier, waardoor de meetwaarden niet onderling te vergelijken zijn.
Het nationale standaardenlaboratorium VSL onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om de meetmethodes te standaardiseren. Op die manier kunnen gevonden gegevens beter met elkaar vergeleken worden. In de toekomst kan deze informatie gebruikt worden voor het stellen van diagnoses.
Meer informatie over het onderzoek is te lezen in het persbericht van VSL.

Geef een reactie - Give a reaction

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.