Folteren van mogelijke Terroristen

Ibrahim al-Jaafari
Ibrahim al-Jaafari - Image via Wikipedia

De Irakese Minister van binnenlandse zaken Bayn Jabr gaf gisteren, samen met bevelhebbers van het leger, een persconferentie in Bagdad om de crisis te ontzenuwen die dinsdag ontstond. Onder Amerikaanse druk had de Iraakse premier Ibrahim al-Jaafari erkend dat VS-soldaten zondag 173 mannen en jongens aantroffen bij een raid op een bunker. Sommigen waren ondervoed, anderen vertoonden sporen van foltering. Maar volgens Bayn Jabr viel het in die bunker allemaal mee. ,,Er waren slechts vijf, maximum zeven gevangenen die sporen van slagen vertoonden.” En: ,,Niemand werd onthoofd, niemand werd gedood.” De minister beklemtoonde dat het district waar de bunker ligt, de thuisbasis was van ,,gevaarlijke terroristen”, onder wie iemand die ervan beschuldigd wordt zes autobommen te hebben gemaakt.

Of dit allemaal zou verantwoorden dat men gruweldaden tegen de mensen kon uitvoeren. Nochtans moest Jabr toegeven dat zelfs een klap in het gezicht te veel is. Men zou ook volgens hem elke vorm van foltering moeten verwerpen. 
Ongelofelijk zijn ook de berichten van de CIA die wel gerichte foltering zou toe laten, voor het goed van de mensheid. Men kan zich vragen stellen bij die gedachte dat zij zich wel in de positie bevinden om te bepalen wat goed is voor die mensheid en in welke mate hun foltering dan wel gerechtvaardigd zou zijn en diezelfde foltering uitgevoerd door iemand anders dan wel strafbaar zou zijn.
De Amerikanen denken ook slim te zijn door VN waarnemers ook geen mogelijkheid te geven gevangenen onder vier ogen te spreken.
VN-mensenrechtenrapporteurs stellen al sinds 2002 pogingen in het werk om gevangenen in Guantanamo te bezoeken. Eerder dit jaar zeiden ze over geloofwaardige informatie te beschikken waaruit kan worden opgemaakt dat terreurverdachten in Guantanamo zijn gemarteld. De VS hebben tot nu toe alleen medewerkers van het Rode Kruis toegelaten tot de gevangenis.

Het Rode Kruis houdt zijn bevindingen geheim, maar er zijn wel berichten over de slechte omstandigheden in Guantanamo naar buiten gekomen. Het Rode Kruis wilde een jaar geleden niet ingaan op een artikel in de krant de New York Times, waarin stond dat het had vastgesteld dat gevangenen in Guantanamo zodanig psychisch en lichamelijk onder druk werden gezet dat gesproken kon worden van marteling. De organisatie zei toen wel dat de VS niets hadden gedaan om de zorgen over de behandeling van de gevangenen in Guantanamo weg te nemen. (Bron: de Standaard/ ML/Reuters)

Verder is er een probleem gerezen betreft uitwijzingen voor bepaalde landen. Normaal zouden die landen gevangenen uit andere landen kunnen overnemen, maar nu moet men opmerken dat onder bepaalde terroristen wetten die overgenomen gevangenen zou kunnen opnemen in plaatsen war men toch folteringen uitvoert. Zo heeft Amnesty reeds meerdere klachten ontvangen omtrent slechte behandeling van mensen die werden beschuldigd van terrorisme. In een recente klacht werd door twee Jemenen bijvoorbeeld aangehaald dat zij ondersteboven werden gehangen in een Jordaanse gevangenis en geslagen werden op de zolen van hun voeten. Een man zei dat hij met elektronschokken werd behandeld en seksueel misbruik moest ondergaan.

Een woordvoerder van het Britse Ministerie kon zo aan de BBC niet garanderen dat gedeporteerden even goed zouden behandeld worden als in Engeland.

Het grote probleem is dat men voor de folteringen meer is overgegaan tot vormen die geen zichtbare sporen nalaten en tot geestelijke intimidatie.

Ook is het volgens Human Right Watch zeer moeilijk voor gevangen te melden dat zij gefolterd worden omdat nog ergere folteringen hun in het verschiet liggen zodra de mensenrechten ondervragers vertrokken zijn.

Diegenen die een stelsel ondersteunen welk foltering toe laat moeten hun hart en ziel ook eens ondervragen. Christenen in het bijzonder zouden een duidelijk standpunt van ontoelaatbaarheid moeten innemen en hierop reageren. Wij moeten er op toe zien dat zeker in de zogenaamd geciviliseerde wereld er geen tolerantie ontstaat naar het mishandelen van enig mens of dier.

Geef een reactie - Give a reaction

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.